28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 30 Juni 2012 12:50

+35. Interesuje li vas grijanje?

Općinsko vijeće je u javnu raspravu uputilo "Nacrt odluke o zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora grada Zenice daljinskim grijanjem" i "Nacrta uslova na isporuku i preuzimanje toplotne energije iz vrelovodne mreže". Javna rasprava je bila otvorena do 26.6.2012. godine, a Eko forum je sredinom maja pozvao građane da se u našim prostorijama upoznaju i sa sadržajem ovih dokumenata i sa BH i međunarodnim standardima koji tretiraju ovu problematiku, te da nama dostave prijedloge za poboljšanje ovih dokumenata. Nažalost, građani su se slabo odazvali našem pozivu, što pokazuje njihovu nezainteresovanost i neinformisanost. Možda su tome doprinijele visoke temperature u junu ove godine (ko razmišlja o grijanju kad je vani +35°C), ali se građani moraju aktivnije uključiti u donošenje ovakvih odluka.


Eko forum smatra da prijedlozi Odluke i Uslova vode do uništavanja javnog preduzeća Grijanje, jer su usmjereni protiv potrošača, njihovim odredbama se krše ljudska prava, i dovešće do daljeg smanjenja broja korisnika, povećanog zagađenja zraka i ekonomskog opterećanja na građane.

 

Zenici je potreban kvalitetan, pouzdan, ekološki prihvatljiv, ekonomski održiv i siguran sistem zagrijavanja. Gradsko grijanje koje izgubi 10% korisnika za 5 godina, od čega trećinu samo u 2011. godini, ne ispunjava ni jedan od nabrojanih kriterija. Zenica mora razmišljati o alternativnim izvorima toplotne energije, jer nepouzdanost i visoka cijena postojećih (ArcelorMittal), te neizvjesnost realizacije planiranih rješenja (KTG) će dovesti do daljeg urušavanja postojećeg sistema. Stimulativnim, a ne restriktivnim mjerama treba:

 

- povećati broj korisnika,
- tako ojačati ekonomsku bazu za unapređenje sistema,
- povećati energetsku efikasnost i smanjiti gubitke, i
- istovremeno obezbijediti stabilan i jeftin izvor energije, kao što je Termoelektrana Kakanj.

 

Od Općinskog vijeća ćemo zahtijevati da organizuje prezentaciju nedavno usvojenog Elaborata j.p. Elektroprivreda BH o daljinskom grijanju Zenice iz Termoelektrane Kakanj, kako bi se grad na osnovu raspoloživih informacija mogao opredijeliti za najpovoljniji izvor toplotne energije, a time i za buduća strateška ulaganja u ovaj važan dio gradske infrastrukture. Stručna komisija Eko foruma je usaglasila primjedbe na predložene dokumente i danas smo ih dostavili Općini Zenica. Na našoj web stranici (www.ekoforumzenica.ba) možete pročitati sadržaj naših primjedbi.

 

efg001